Languages

Zorgvastgoed

Finland

De Finse zorgvastgoedsector

  • Investering tijdens de eerste negen maanden van 2021: 27 miljoen EUR
  • Investeringen tijdens 3e kwartaal 2021: 10 miljoen EUR
  • Zorgvastgoedportefeuille in Finland op 30.09.2021: 41 miljoen EUR (1 operationele site)

Finland telt ongeveer 5,5 miljoen inwoners, waarvan 22% 65-plussers en ongeveer 10% 75-plussers zijn. Het percentage inwoners van 65 jaar en ouder zal tegen 2030 naar verwachting oplopen tot meer dan 26%. Deze demografische situatie zal de behoefte aan hoogwaardige gezondheidszorg doen toenemen.

Tijdens de jaren 2000 is het belang van bedrijven en verenigingen die actief zijn in de sociale dienstverlening en de gezondheidszorg gestaag blijven toenemen in Finland. Particuliere dienstverstrekkers verzorgen een kwart van alle sociale diensten en gezondheidszorg. Omwille van de vergrijzing van de bevolking blijft de vraag naar sociale dienstverlening en gezondheidszorg toenemen. Deze omvatten over het algemeen thuiszorg voor senioren, gezins- en kinderzorg, fysiotherapie, bezoeken aan artsen en tandartsen, gezondheidszorg op het werk. De groei van de particuliere gezondheidszorgsector heeft geleid tot een grote vraag naar ultramoderne medische centra. Het medische centrum dat in Vaasa gebouwd wordt, is een mooi voorbeeld van deze trend.

Bijgevolg biedt Finland interessante perspectieven voor Cofinimmo, dat wil bijdragen tot het invullen in de zorgbehoeften van de Finse bevolking. Dankzij haar diepgaande kennis van Europees zorgvastgoed en haar 35 jaar lange ervaring in de ontwikkeling en verbetering van hoogkwalitatief vastgoed is de vennootschap goed geplaatst om deze ambitie te verwezenlijken.

Finland Cofinimmo

In november 2020 deed Cofinimmo haar intrede in het Finse zorgvastgoed met het bouwproject van een medisch centrum in Vaasa, de regionale hoofdstad van Ostrobothnia aan de Finse westkust.

De site zal alle lokale diensten van Mehiläinen onder één dak brengen: medisch centrum, bedrijfsgeneeskundige diensten, het Mehiläinenziekenhuis, Urheilu Mehiläinen (sport) en Hammas Mehiläinen (tandheelkunde). Het complex is ideaal gelegen in het stadscentrum. De site zal bovendien gemakkelijk bereikbaar zijn dankzij het treinstation van Vaasa in de nabijheid, een bushalte tegenover het gebouw en voldoende parkeerplaatsen. Het complex zal een oppervlakte van 4.200 m² hebben, verdeeld over een gelijkvloers en vijf verdiepingen. De werken gingen van start in het tweede kwartaal van 2020 en hun oplevering is voorzien voor het derde/vierde kwartaal van 2021. De energieprestatie van het gebouw zal van niveau B zijn. Het energieverbruik zal beperkt zijn dankzij LED-verlichting en een mechanisch luchttoevoer- en luchtafvoersysteem met warmteterugwinning.

In januari 2021 zette Cofinimmo haar uitbreiding in het Finse zorgvastgoed voort met de verwerving van een woonzorgcentrum in aanbouw in Vantaa, een stad met 230.000 inwoners gelegen in de metropoolregio Helsinki, hoofdstad van Finland. Vantaa is de vierde grootste stad van Finland. Het woonzorgcentrum in Vantaa zal 68 bedden bieden, verspreid over een oppervlakte van 2.600 m². De werken gingen van start in het derde kwartaal van 2020 en de oplevering van het complex is voorzien voor het vierde kwartaal van 2021. De energieprestatie van het gebouw zal van niveau B zijn. Het energieverbruik zal worden beperkt dankzij een geothermisch verwarmingssysteem.