Languages

Zorgvastgoed

Italië

De Italiaanse zorgsector

  • Zorgvastgoedportefeuille in Italië op 31.03.2024: 216 miljoen EUR (8 operationele sites)

Italië heeft de op één na hoogste levensverwachting bij geboorte in de EU, na Spanje (83 jaar, 2 jaar boven het EU-gemiddelde). Meer dan 23% van de 60 miljoen inwoners van Italië is 65 jaar en ouder. Tegen 2030 verwacht men dat dit percentage tot meer dan 27% zal stijgen.

Italië heeft een van de laagste capaciteiten in verpleeghuisbedden in Europa. Om een capaciteit te bereiken die vergelijkbaar is met die van de meeste andere West-Europese landen, zou Italië zijn huidige volume moeten verdubbelen. Dit zou neerkomen op ongeveer 400.000 extra verpleeghuisbedden. De private sector vertegenwoordigt 20% van de Italiaanse bedden, en zal de komende jaren naar verwachting aanzienlijk groeien.

De Italiaanse woonzorgsector is een sterk gereguleerde markt. Hoewel het systeem per regio verschilt, vereisen Lombardije en Veneto een accreditatie voor uitbaters om gesubsidieerde zorg te kunnen verlenen. De federale en regionale autoriteiten gebruiken de accreditaties om de verdeling van de beddencapaciteit te organiseren in functie van de regionale behoeften.

In mei 2021 Cofinimmo betrad Italië door te investeren in twee fondsen die eigenaar zijn van 6 woonzorgcentra in Noord-Italië.

Al de sites zijn gelegen in Noord-Italië (vijf in Lombardije, één in Veneto). Lombardije telt met 10 miljoen inwoners ongeveer een zesde van de bevolking van Italië. Meer dan een vijfde van het BBP van Italië wordt in de regio geproduceerd, waardoor het de dichtstbevolkte, rijkste en meest productieve regio van het land is. Om diezelfde reden is het ook een van de topregio's in Europa. Veneto is de achtste grootste regio van Italië. Het BBP per capita ligt 14% boven het Italiaanse en 9% boven het Europese gemiddelde. Samen tellen de sites 1.127 bedden en hebben ze een totale oppervlakte van ongeveer 65.000 m². Eén locatie omvat ook een dialyse-eenheid van 16 bedden.